Zo werkt het...

Je kunt bij Frisse Stappen modules op maat doen, maar nu voor de module Veerkracht maar liefst in vier vaste programma's.

  • Proefsessie: kijken of Frisse Stappen iets voor jou is
  • Do-It-Yourself: met je eigen experts
  • Gefaciliteerd: met experts van Frisse Stappen
  • Maatwerk: helemaal op maat met thema's, experts, locaties en platform naar keuze. 


De Veerkracht module bestaat uit  vijf sessies: sessie 1 is kennismaking, introductie en Talk 1 + wandel/observatieopdracht. Sessie 2 t/m 4 omvat een reflectie op inzichten uit voorgaande opdrachten en de nieuwe Talk. Sessie 5 bevat reflectie op de laatste opdracht en handvatten voor hoe nu verder.  


Met de Online Programma's kun je als volgt direct aan de slag: 

Neem voor Maatwerk Programma's contact met ons op. Maatwerk bieden we vooralsnog voor de volgende vraagstukken:

  • herijken van vraagstukken op het gebied van strategie, innovatie en duurzaamheid
  • implementatie van je strategie en (persoonlijk) leiderschap: meenemen van management teams en sleutelfiguren in verandertrajecten.


Het maatwerk programma loopt in principe via het Frisse Stappen platform, maar kan ook via MS Teams of jullie eigen platform. De talks doen we in online live sessies. Vaak in combinatie met een slotsessie op een inspirerende locatie. We maken gebruik van een aantal extra's:

  • specifieke experts uit ons netwerk om jouw vraagstuk nog beter te verdiepen
  • online dialogen om jullie collectieve intelligentie te stimuleren
  • werkvormen en tools variërend van kaartensets tot verbeeldingsopdrachten.


Maatwerkprogramma's zijn kortlopende interventies met een doorlooptijd van 6-8 weken, vanaf € 10.000,- (excl. BTW en kosten). Voor 8 tot 80 deelnemers.


Tenslotte lanceren we geregeld speciale edities. Blijf ons volgen!Geïnspireerd op de wijsheid van de natuur

* nieuwe wegen: gericht  duurzaam  vernieuwen 

* connectie: op een dieper niveau dan je (dagelijkse) online videogesprekken

* eigen tempo: iedereen wandelt en maakt stappen op eigen wijze


De programma's van Frisse Stappen baseerden we op de 3,8 miljard jaar wijsheid uit de natuur. De natuur kan ons ongelooflijk veel leren over goed leven op deze planeet. Immers, de natuur groeit en bloeit hier al 3,8 miljard jaar en heeft zich al die tijd weten aan te passen aan veranderende omstandigheden. Maar hoe lang is dat echt? Als we de leeftijd van de aarde - 4,5 miljard jaar nemen en deze samenpersen tot 1 jaar, zou 144 jaar 1 seconde zijn! Zo bekeken is onze soort, homo sapiens, nog maar zo'n 23 minuten op deze planeet! Wij zijn ook natuur, en met onze grote hersenen kunnen we veel leren van de rest van de natuur die al veel meer ervaring heeft en effectieve strategieën heeft ontwikkeld die in de tijd getest en bewezen zijn. Wetenschappelijk onderbouwd, wij passen ze praktisch toe. 

Voor onze Module Veerkracht gebruiken we:

I. Adaptive Cycle

In de module Veerkracht volgen we de Adaptive Cycle. Deze cyclus (C.S. Holling, 2002) van snelle groei, conservatie, ineenstorting en reorganisatie verschaft ecosystemen de mogelijkheid zich over langere termijn aan een voortdurend veranderende omgeving aan te passen.

Veerkracht is het vermogen van een systeem, of het nu een inidvidu, een bos, een stad of een economie is, om met verandering om te gaan en zich te blijven ontwikkelen. Het gaat erom hoe mensen en natuur schokken en verstoringen zoals een financiële crisis of klimaatverandering kunnen gebruiken om vernieuwing of innovatief denken te stimuleren. In vier sessies gaan we langs de vier fases en ontdek je hoe je de bijbehorende inzichten kunt vertalen naar je eigen (werk)situatie. 

Sessie 1: Stilte voor de storm (Conservation)

Sessie 2:  Veerkracht in tijden van crisis (Release)

Sessie 3: Opkrabbelen (Reorganization)

Sessie 4: Gezonde groei (Exploitation)

In onze termen is veerkracht het vermogen om met succes door alle ALLE stadia van de adaptieve cyclus (r, K, Ω en α) te manoeuvreren.


 
II. Life's Principles

Ook het framework van biomimicry's Life's Principles (Biomimicry 3.8) ligt ten grondslag aan onze programma's. De natuur heeft zoals gezegd al 3.8 miljard jaar van 'trial en error' doorstaan, 3.8 miljard jaar van testen, en 3.8 miljard jaar van strenge selectie wat heeft geresulteerd in een 99.9% daalpercentage. Slechts 1/10 van 1% van de soorten die ooit op aarde leefden, overleven vandaag de dag. 

De natuur hanteert dus behoorlijk hoge normen als kwaliteitscontrole! Dit betekent dat er een paar heel krachtige overlevingsstrategieën ingebed zijn in de > 30 miljoen organismen die nu bestaan. Met andere woorden: de soorten die nu floreren zijn de succesverhalen. De Life's Principles vertegenwoordigen de overkoepelende patronen en strategieën die we zien in die succesverhalen. En daarmee zijn het de ultieme ontwerplessen uit de natuur:

Tijdens de sessies komen diverse onderliggende strategieën aan bod. 

Wij gebruiken deze principes in ons dagelijks leven (kijk ook even bij onze bio's). En ook ons programma zelf is geïnspireerd door de Life's Principles.